Ja, du er fotogen – lad mig forklare hvordan

Portrætfoto ved Portrætfotograf Jette Schrum
Portrætfoto til business
Brandingfotos ved Portrætfotograf Jette Schrum
Profilfoto til CV og Linkedin ved Fotograf Jette Schrum
Portrætfoto ved Portrætfotograf Jette Schrum
Portrætfoto ved Portrætfotograf Jette Schrum

 Er du en af dem der tænker (højt), at du ikke er fotogen ?

Så er du en af de 9 ud af 10 som jeg taler med - der tænker det samme som dig. Begrebet fotogen går typisk på at man ikke synes man ser godt ud på et billede og derfor ikke bryder sig om at stå foran et kamera.

Og det forstår jeg sådan set godt, der er taget utallige billeder af mig, hvor jeg synes jeg ser tåbelig ud og slet ikke i mål med det jeg ser i spejlet på de gode dage. Men det handler ikke om at jeg ikke er fotogen, men om en længere række elementer der får mig til at se uheldig ud på et billede. 

At være fotogen er ikke en evne du enten har eller ikke har

Jeg får ofte de her typer kommentarer: " Jeg er ikke fotogen, nu må vi se hvad du kan få ud af mig", "Ingen kan tage gode billeder af mig", "Jeg ser forfærdelig ud på billeder, det er ikke fotografen der er noget i vejen med, det er mig" osv.

Men det er heldigvis bare slet ikke rigtigt.

At man ikke synes om sig selv på billeder, handler om alt muligt andet, lige fra dårligt lys, tøjvalg, uheldige vinkler og  perspektiver, og så det faktum, at et foto er en fastfrysning af et split sekund - og lige præcis det, er hvad der får os til at være ubarmhjertige overfor os selv.

Vi ser og læser billeder af mennesker, på en helt anden måde end vi gør i real life, hvor sanser, omgivelser og langt mindre fokus på detaljer i synsfeltet, med til at påvirke hvad vi ser og oplever.

Og så må vi også lige slå fast, at være fotogen ikke handler om et specifikt udseende men om hvor autentisk, karakterfortællende eller nærværende, vi kommer igennem med den person vi er og i høj grad som vi ser os selv.

 Fakta om det at se godt ud på et billede

Man kan også sige om det at være fotogen, at man har visuel appel. Altså at billedet har en æstetisk kvalitet som fanger opmærksomheden og engagere seeren.

  • Lyset falder forkert. Det giver skygger der former ansigtet forkert eller fremhæver linier du ikke bryder dig om
  • En uheldig kamera vinkel. Vinklen på kameraet har betydning for hvordan kroppens proportioner vises og man kan synes man ser uheldig ud.
  • Hvordan din krop er poseret på billedet. Hvordan man sidder, står, ligger, hvordan ansigtet, hænder osv er placeret i forhold til kroppen, har meget stor indflydelse på hvordan man ser ud på et billede.
  • Dit ansigts udtryk og kropsprog. Øjne og mund (sammen med kropssproget) er det der definere hvilket udtryk man signalerer i et billede. Det er helt afgørende for at få det gode billede og det ligger 100% i fotografens hænder når det ikke er en professionel model der er foran kameraet.
  • Din ydre fremtoning med tøj, hår og makeup. Det rigtige tøj, der klæder dig, fremhæver dine træk og ikke mindst en god styling, kan gøre den helt store forskel på hvordan du ser dig selv på et billede – det er prikken over i’et og det der giver dig og din personlighed, “wauw” effekten.

 Dine billeder viser hvordan du føler dig indeni

En helt afgørende nøgle til at opleve sig selv som fotogen på et billede, er at du bliver guidet igennem fotograferigen og at fotograferingen er en god og afslappet oplevelse

For næsten alle andre mennesker, end dem der enten er professionelle modeller eller de der er vant till at begå sig i medieverden, er det en uvant situation at stå foran kameraet. Det føles for de fleste lidt akavet og unaturligt og det er det jo sådan set også - de første 5-10 minutter. Derefter er det blot en aktivitet, som for de fleste er meget sjovt og for alle, en god oplevelse. At blive fotografere et et samarbejde, hvor fotografen styrer slagets gang.

Jeg håber jeg har rykket lidt på din opfattelse, af det at være fotogen og mulighederne for at få de gode billeder af sig selv.